|
Superieur zicht
Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat het gebruik van een videolaryngoscoop het zicht op de glottis kan verbeteren, waaronder de Cochrane review‘Videolaryngoscopy versus direct laryngoscopy for patients requiring tracheal intubation’¹. In het geval van videolaryngoscopen met een Macintosh blad, zoals de i-view™, kan dit komen door het grotere gezichtsveld dat wordt geboden door een camera op het blad van het device en het grotere beeld op het scherm.
Afname van het aantal mislukte intubaties
Er zijn aanwijzingen dat videolaryngoscopie het aantal mislukte intubaties kan verminderen¹, ook wanneer er een vooraf bekende moeilijke luchtweg is.
Hogere slagingspercentages bij een eerste poging
Een studie uit 2014 getiteld 'Video laryngoscopy versus direct laryngoscopy for orotracheal intubation in the ICU: a systematic review and meta-analysis’, analyseerde de gegevens van negen onderzoeken met in totaal 2.133 deelnemers². De review en meta-analyse leverden het bewijs dat videolaryngoscopie het succes van de eerste poging in de intensive care-omgeving verbeterde.
|
|
Minder slokdarm intubaties
Een onderzoek uit 2015 naar het gebruik van een videolaryngoscoop door spoedeisende hulp artsen op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) in een ziekenhuis in Arizona concludeerde: 'Het gebruik van een videolaryngoscoop door een SEH arts tijdens een intubatiepoging op de SEH was geassocieerd met significant minder slokdarmintubaties vergeleken met wanneer directe laryngoscopie werd gebruikt'³.
Verminderd trauma aan de larynx/luchtwegen
Het gebruik van een videolaryngoscoop kan de mate van larynx-/luchtwegtrauma¹ verminderen. Een factor die bijdraagt aan deze vermindering kan de verminderde kracht zijn die in het algemeen nodig is bij het gebruik van een videolaryngoscoop in vergelijking met een directe laryngoscoop.
Verbeterde teamprestaties en training
Wanneer een directe laryngoscoop wordt gebruikt, kan alleen de intubator het verkregen beeld zien. Dit maakt het erg moeilijk voor andere teamleden om de aard van de ondervonden moeilijkheden te begrijpen en om optimale en tijdige hulp te bieden. In dergelijke omstandigheden is intubatie in feite een ‘solo-actie’. Bij videolaryngoscopie kan het scherm, of het nu op het device zelf of op een aparte monitor is bevestigd, worden gezien door andere leden van het team, waardoor ze de aard van eventuele problemen kunnen begrijpen en de juiste hulp kunnen bieden. Dit verandert intubatie in een ‘teamgebeurtenis’. Videolaryngoscopie helpt ook bij de training, aangezien de trainer op het scherm kan zien wat de leerling in beeld brengt terwijl hij laryngoscopie uitvoert, zodat de trainer zo nodig advies en begeleiding kan geven.
|
|
|
Referenties
1. Lewis S.R, Butler A.R, Parker J, Cook T.M, Smith A.F. Videolaryngoscopy versus direct laryngoscopy for adult patients requiring tracheal intubation (Review). Cochrane Database of Systematic Reviews 2016. 2016; 11
2. De Jong A, Molinari N, Conseil M, Coisel Y, Pouzeratte Y, Belafia F, Jung B, Chanques G, Jaber S. Video laryngoscopy versus direct laryngoscopy for orotracheal intubation in the intensive care unit: a systematic review and meta-analysis. Intensive Care Medicine 2014; 40: 629-39
3. Sakles J.C, Javedani P.P, Chase E, Garst-Orozco J, Guillen-Rodriguez J.M, Stolz U. The use of a video laryngoscope by emergency medicine residents is associated with a reduction in esophageal intubations in the emergency departments. Academic emergency medicine: official journal of the Society for Academic Emergency Medicine 2015; 22: 700-7
|
|